NIMRÓD Kerek-Erdő Egyesület

A legfontosabb tudnivalók

Egyesületünk 1994. évben alakult Hajdú-Bihar Megyei Magánerdő Tulajdonosok Egyesülete névvel, megújulásunk utáni nevünk „NIMRÓD” Kerek-Erdő Egyesület.

Az erdőgazdálkodás, a környezeti nevelés, a vadászat, a vadgazdálkodás kérdéskörei napjainkban egyre nagyobb teret nyer a mindennapi életünkben. A média tele van információval, ami lehet hasznos és káros is. Meg kell tanulni az információ áradatban válogatni, mint a mesehősnek tudni kell „szétválogatni az ocsút a tiszta búzától”.

Az iskolákban a diákok, az életben a felnőttek az erdőgazdálkodási-, környezeti- vadgazdálkodási ismereteik gyarapítása kapcsán általában elvont ismeretekkel találkoznak, szükséges a gyakorlati tapasztalat is, amelyekkel közvetlenül érintkezhetnek a mindennapi élet folyamán, ezért szükséges a személyes megtapasztalás élménye. A környezeti nevelés eredményeként a tudás mellett egyfajta érzésnek is kell lennie. Az embernek együtt kell élnie a természettel, ehhez meg kell ismernie.

A gazdasági, társadalmi változások során, valamint az új erdők telepítésével egyre több a magántulajdonban lévő erdőterület. Ezek a változások sok kérdést vetnek fel, egyrészt az erdőtulajdonosok, az erdőgazdálkodók, és a szakemberek, valamint a természetet szeretők és védők körében. Párbeszédet kell kialakítani, be kell mutatni, meg kell ismerni, meg kell ismertetni az erdei ökoszisztémát, az erdőt, a fát, a faanyagot és a felhasználását, valamint az erdőgazdálkodást és a vadgazdálkodást.

Az Egyesület célja:

 • Az erdőgazdálkodás, környezetvédelem, természetvédelem, vadgazdálkodás népszerűsítése;
 • az erdőtulajdonosok, erdőgazdálkodók információkkal történő ellátása, szakmai ismereteik gyarapítása;
 • környezeti nevelés - ismeretterjesztést folytatni a gyermekek, felnőttek részére, közreműködés az ifjúság és a lakosság környezeti nevelésében, oktatásában, a szakképzésében, a környezeti tudatformálásban;
 • a fa, faanyag bemutatatása, mint élő elem; a famíves-, erdész hagyományok, kulturális örökség megóvása és ápolása;
 • az erdő és az ember szorosabb kapcsolatának megteremtése.

 

Az Egyesület a fenti célok megvalósítása érdekében a következő feladatokat végzi:

 • felvilágosító, tájékoztató és oktató tevékenységet végez, bekapcsolódik a tájékoztatási és kulturális programokba;
 • szakmai kiállításokat, bemutatókat, konzultációkat, találkozókat, fafaragó táborokat és szakmai jellegű utazásokat szervez, illetve ilyen jellegű eseményeken részt vesz;
 • szakmai kiadványokat jelentet meg;
 • együttműködik hazai partner szervezetekkel, intézményekkel, többek között egyetemekkel, szakmai kamarákkal;
 • kapcsolatot tart érdekképviseleti és civil szervekkel, közintézményekkel és közigazgatási szervekkel;

minden olyan tevékenységet végez, amely a fenti célok eléréséhez és a célokban meghatározott kapcsolatok bővítéséhez, ápolásához vagy továbbfejlesztéséhez tartozik, vagy ahhoz vezet.

Legnagyobb rendezvényeink

Az egyesület szakmai kiállításokat, bemutatókat, konzultációkat, találkozókat, fafaragó táborokat és szakmai jellegű utazásokat szervez, illetve ilyen jellegű eseményeken vesz részt. A cél, hogy a diákok, felnőttek felfigyeljenek az erdő, a fa, a természet szépségére, érezzék a felfedezés örömét, izgalmát, amikor új, ismeretlen dolgokkal találkoznak, és kialakuljon bennük az együttérzés, a sajnálat, a csodálat és a szeretet érzése. 

Egyesületünk az 1994. évi alakulás utáni években elsősorban a szakmai közönségnek, illetve az új erdő tulajdonosoknak tartott előadásokat, terepi bemutatókat (pl.: debreceni Nagyerdőn a Debreceni Erdészete területén természetközeli kocsányos tölgy tuskózás nélküli erdőfelújítás bemutatója, biztonságos munkavégzés motorfűrésszel bemutató, debreceni Köztemetőben Magyarországos először megszervezett helikopteres veszélyes fakitermelés megvalósulásában való segítség, rendszeres szaktanácsadás erdő tulajdonosok részére). A későbbiekben nyílt meg az erdő felől érdeklődő nagyközönség részére.

Fontos a hagyományőrzés, a múlt értékeinek felkutatása, bemutatása és a hagyományos kézműves szakmai mesterség továbbadása, örökítése. A fa, a játék és a gyerekek szeretete indította el az Egyesület tagjai közül egynéhány főt, hogy foglalkozzon a kültéri fajáték készítés témájával. Tagok által készített alkotások: pl. Debrecen Nagyerdei Kultúrpark állatsimogatója, Debrecen Újkerti Nevelési és Oktatási Központ játszótere, Debrecen Napsugár Óvoda játszóparkja, nagyrábéi  Millenniumi játszótér

Egyesületünk több nagyobb program keretében is megjelent pl. Debrecenben a Nagyerdőn zajló Campus Fesztiválon, ROTARY Debrecen félmaratonon, a Debreceni Állat- és Növénykert, Vidámparkban gyermeknapon, ahol a civil szervezet között az erdőkről szolgáltattunk információval, fafaragó foglalkozást tartottunk, valamint az erdei sportokat, tájfutást népszerűsítettük.

 • Az Egyesület 2007. évben rendezte meg sikeresen az első Fafaragó népművészeti szaktáborát a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Erdei Iskolájában Hortobágy-Mátán, ahol lovas motívumokkal díszített alkotások készültek.
 • Az Egyesületünknek 2008. évben a legnagyobb programjai Az „Ezerarcú fa” címmel megrendezett első fafaragó népművészeti kiállításai voltak Debrecenben, a Diószegi Sámuel Erdei Művelődés Háza Regionális Környezet és Természetvédelmi Oktatóközpontban és a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészetének Erdőspusztai Tájházában, valamint később a Debreceni Művelődési Központ által üzemeltetett Tímárházban. 
 • Egyesületünk 2009. októberében rendezte meg a II. Fafaragó népművészeti szaktábort Debrecenben, a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészetének területén, ahol a Nagyerdő Napja tiszteletére, a debreceni Nagyerdő védetté nyilvánításának hetvenedik évfordulója alkalmára.
 • Egyesületünk 2009. évben folytatta, az „Ezerarcú fa” címmel megrendezett fafaragó népművészeti kiállításait. Debrecenben a Csapókerti Közösségi Ház adott otthont a rendezvénynek, ahol az alkotók tárlatvezetést és kézműves foglalkozásokat is tartottak. Kísérő rendezvényként az erdők hete tiszteletére az erdők szépségéről és fontosságáról hangzott el előadás.
 • Egyesületünk 2009-ben és 2010-ben a természeti és kulturális értékeket bemutató, valamint az erdészeti munkákkal kapcsolatos kommunikáció céljára 6-6 darab kültéri bemutató táblát készített és helyezett ki a NYÍRERDŐ Zrt. Debreceni Erdészetének Bánki Arborétumában, Debrecen-Erdőspusztán.
 • A Nemzetközi Erdők Évében 2011-ben Debrecenben a Méliusz Juhász Péter Megyei Könyvtár és Művelődési Központban hat részes előadás sorozatott tartott az Egyesület „A kisded Makkbul, ha nem romlott, idővel termő Tölgyfa lesz, csak senki el ne gázolja” (Széchenyi István) címmel, ahol a meghívott vendégek az erdő szépségeiről, értékeiről meséltek. Az előadások nagy része rögzítésre került a KerecsenTv jóvoltából, amelyek az interneten így megtekinthetővé váltak
 • Egyesületünk 2016 nyarán rendezte meg a III. Fafaragó népművészeti szaktáborát az FM ASZK Mátra Erdészeti, Mezőgazdasági és Vadgazdálkodási Szakképző Iskola és Kollégiumában Mátrafüreden.A szaktáborban tisztelegni kívántunk az erdész ősök előtt egy emlékoszlop elkészítésével, valamint a környezet nevelés jelképe került megfaragásra az FM részére. Az emlékoszlop felavatására az erdők hetében 2016. szeptember 30-án került sor a szakiskola területén ünnepség keretében. Ezen a napon az EGERERDŐ Zrt Erdészeti Nyíltnapján első faölelési akciót kezdeményeztünk, amelyen több mint 1000 fő vett részt.
 • Az Erdők Világnapja alkalmából 2017. március 21-én kitüntetési ünnepséget rendeztek a Földművelésügyi Minisztériumban,  A rendezvény végén felavatták az Egyesületünk III. Fafaragó népművészeti szaktáborában készült életfát ábrázoló domborművét, amely FM Darányi Ignác termének előterében tekinthető meg.
 • Egyesületünk a 2017. évben a második faölelési akciójával kapcsolódott ismét az EGERERDŐ Zrt. Nyílt Napjáhoza, a VI. Mátrai Erdészeti Nyílt Nap és Kisvasutak Napja rendezvényhez Mátrafüreden. Ettől a naptól az egyszerre egy helyen történő legnagyobb létszámú faölelés rekordja 978 fő lett.
 • Egyesületünk IV. Fafaragó népművészeti szaktáborában Debrecenben, tisztelegni kívántunk az erdő szépsége iránt egy nagy dombormű faragásával, ami az ország fával borítottságának növelésére hívja fel a figyelmet. Egyedi erdészcsillag „kisplasztikák” készültek még különböző fajú fák alapanyagából.
 • Az erdők világnapján, 2019. március 21-én egy általunk kezdeményezett országos program keretében ismét faölelési rekord született. A programhoz több ezren csatlakoztak és juttatták el faölelés közben készített fotóikat és videóikat. Az érdeklődés minden előzetes várakozást felülmúlt. Az ország összes megyéjéből, sőt még az országhatáron kívülről is érkeztek képek és videók. Az eredmény egyedülálló, sikerült az egynapon, több helyszínen történő legnagyobb létszámú faölelés országos rekordjának felállítása, több mint 6500 fővel
 •  Az Egyesület a kisiskolás gyermekek, felnőttek részére az erdőgazdálkodással, vadgazdálkodással, a természetvédelemmel, környezetvédelemmel kapcsolatos ismeretterjesztésre szolgáló társasjátékot készített 2017. évben „Nyomkereső (Ki járt előttem)” címmel. 2018. évben egy memóriajáték kiadványt , erdei fejtörőt készítettünk, amely 2018. szeptemberében a Budapesten megrendezésre kerülő ERDŐVARÁZS - Családi Nap az állami erdőgazdaságokkal rendezvényen került felhasználásra. A 2019. évben „Nyomkereső” erdei tarokk ismeretterjesztő kártyákat állítottunk elő erdei fafajokról és állatokról, amelyek többek között a debreceni Virágkarnevál Galiba Gyermekfesztivál nyertesei, résztvevői kaptak meg.

 

                                                                               „NIMRÓD” Kerek-Erdő Egyesület