Nyomkereső

(feltöltés alatt)

Kedves Olvasó! Kedves Játékos!

 

Egy kalandos utazásra hívunk benneteket, fedezzük fel együtt az állatok világát! A hátra hagyott nyomokból találjuk ki és fejtsük meg közösen, hogy ki járt előttünk az úton. 

Mielőtt elindulunk eláruljuk, hogy Egyesületünk eddig egy társasjátékot, ez évben egy ismeretterjesztő kártyát készített Most készül a harmadik kiadványunk. A kártyához tartozó információkat hamarosan feltöltjük. Kérlek benneteket nézzetek vissza hamarosan a honlapunkra. Köszönöm a türelmeteket! 

Gratulálunk a Galiba Gyermekfesztivál nyerteseinek! 

 Hol lehet megismerni legjobban a körülöttünk lévő környezetet? Általánosan elmondható, hogy az oktatásban a környezetre vonatkozó tudásanyag átadása terén elvont ismeretekkel találkozunk, ami nem elég, szükséges a személyes tapasztalatszerzés. A környezeti nevelés eredményeként a tudás mellett egyfajta érzésnek is ki kell alakulnia. Az embernek együtt kell élnie a természettel, de ehhez meg kell ismernie. Teheti ezt csak tankönyvek segítségével, tanulással, ám azonban ennél többre van szükség, hogy meg is értsük a minket körülvevő állatok, növények életét. Ki kell mozdulni, személyesen kell megismerni az erdőt. Mindezt hol tehetjük meg a legjobban? Természetesen az erdei iskolákban és kint a természetben. A cél, hogy a diákság felfigyeljen a természet szépségeire, érezzék a felfedezés örömét, izgalmát, amikor is új, ismeretlen dolgokkal találkozhatnak és kialakuljon bennük az együttérzés, a csodálat és a szeretet érzése. A környezeti nevelés össztársadalmi tevékenység. A környezettudatosság magatartásformákon, tapasztalatokon és a belőlük kifejlődő értékítéleteken alapul.

Az ember mindig is kíváncsi volt, szerette volna tudni, hogyan is működik körülötte a világ. Az élet kifürkészhetetlen mivoltát jeleníti meg az ösvény ebben a játékban. Amin haladunk, ez a végtelen út, a kezdet és vég nélküliség megjelenítése, ahol minden mindennel összefügg, csakúgy, mint a természetben, a növény- és állatvilágban is.

Ahogy az erdőbe belépünk, ha még nem is látjuk az állatokat, azok ott vannak és figyelnek bennünket, de nézzük mindezt, hogyan is mondja el Wass Albert író (erdőmérnök és vadgazda) „Mese az erdőről” című művében. „Amikor az erdőre kimégy, figyelve lépj, és lábujjhegyen. Mihelyt a fák alá belépsz, és felrebben előtted az első rigó: akkor már tudnod kell, hogy az erdő észrevett. Ha megállsz egy pillanatra, hallani fogod a szellőt, ahogy a fák között tovaoson. Te már tudod, hogy ezt a szellőt az angyal rázta elő, köpenye ráncaiból. Ha jól figyelsz, a manókat is hallhatod: surrannak, matatnak itt-ott a sűrűben. Sok dolguk van, igyekezniök kell. A virágokat is láthatod majd, és minden virág kelyhéből egy tündérke les rád. Figyelik, hogy rontó-ember vagy-e? Azoktól félnek. De te látó-ember leszel, és a tündérek ezt hamar felismerik. Kiülnek a virágok szirmaira, és kedvesen reád kacagnak. De akkor a patakot is meghallod, ahogy neked mesél, csodálatos meséket az erdőről… Csak haladsz csöndesen, gyönyörködve, céltalanul, s egyszerre csak kilépsz az Angyalok Tisztására. Nem is tudod, hogy ez az, mivel az angyalokat nem láthatja a szemed. Csak annyit látsz, csak annyit érzel, hogy csodálatosan szép. És megállasz. És abban a pillanatban megnyílik a szíved, és az angyalok észrevétlenül melléd lépnek, egyenként, lábujjhegyen, és belerakják kincseiket a szívedbe. A legnagyobb kincseket, amiket ember számára megteremtett az Isten. A jóságot, a szeretetet és a békességet. Te minderről semmit sem tudsz akkor. Csak annyit hallasz, hogy a madarak nagyon szépen énekelnek körülötted, és a patak nagyon szépen mesél. Csak annyit látsz, hogy nagyon szép az erdő.”

Mi is tudjuk, tudhatjuk, hogy az állatok ott vannak, ott jártak előttünk. Hogyan és miből láthatjuk mindezt? Melyek ezek a jelek? Ilyen lehet például az állatok lábnyoma, hangja, szaga, de a táplálkozásával és egyéb életmegnyilvánulásaival kapcsolatos jelek is árulkodóak lehetnek. Ezekből nemcsak a konkrét vadfajra tudunk következtetni, hanem a fajon belül, különösen az úgynevezett nagyvadnál, többször az egyedek korára és nemére is.

Mi most csak a lábnyomokkal fogunk foglalkozni. A szakemberek a következőképpen fogalmaznak: az egyes nyom - a lábnyom - a vad egyik lábának lenyomata a talajon, a négy láb által hátrahagyott rajzolat pedig a nyomképlet. A vad vonulásakor kirajzolódó lábnyomok sokasága, a nyomképletek összessége, a csapa. A gyakran használt kitaposott útvonal pedig a váltó.

A játékről és a megismert nyomok tulajdonosairól - borz, dámszarvas, európai sün, fácán, farkas, gímszarvas, hiúz, holló, kutya, mezei nyúl, mosómedve, muflon, nagy kárókatona, őz, rénszarvas, róka, tőkés réce, vaddisznó, vadmacska, vetési varjú és vidra - honlapunkon a Nyomkereső társasjáték - leírások  cím alatt kaphattok több információt és a képeiket a Galériában megnézhetitek..

A társasjáték remek szórakozást nyújt az egész családnak, emellett segít megtanítani a szabályok betartását, valamint az erdőben található vadnyomok felismerését.

A „Nyomkereső” erdei tarokk ismeretterjesztő kártyák segítségedre lesznek a közös erdei kalandunkban. Ismerkedjünk meg a kártyával és általa a különböző növényekkel és állatokkal. Használd minden nap! Keverd össze és húzz egyet! Jól nézd meg! Tanulmányozd! Rajzold le! Olvass utána! A Galériában ízelitőt kapsz a kártyákból. 

Ismerd meg játszva a környezetedet! Jó szórakozást kívánunk a „NIMRÓD” Kerek-Erdő Egyesület nevében!

 

Vélemény:
boardgame picture
Vélemények
Nagyon tetszett! Tóth Zsófia
Köszönjük! Kovács Zoltán
Képek: