Erdők Nemzetközi Napja 2021

Dátum: 2021. 03. 20. 12:02

Minden év március 21-e az Erdők Nemzetközi Napja. Ez évben központi téma az erdők helyreállítása, amely út az emberiség felépüléséhez és jólétéhez vezethet.

Miért lett az idei év témája pont ez? "Ez évben indul az ökoszisztémák helyreállításának évtizede, melyet az ENSZ Közgyűlése hirdetett meg azzal a céllal, hogy nemzetközi összefogásra buzdítson a további pusztulás megelőzése és visszafordítása céljából, ezzel is segítve a 2030-ra kitűzött fenntartható fejlődési célok elérését."

Óvjuk a természetet! Védjük az erdőket! Figyeljünk egymásra és vigyázzunk magunkra!

„… minden, ami él, összefügg – az élet egy háló, amely a legkisebb rovartól az égen szálló sasig ér. Amit a háló egy szálával teszünk, az kihat az egész építményre. E tapasztalat jelentését a világnak meg kell érteni, hogy méltó életet élhessünk a Földön.” (Raoni, indián törzsfőnök)

"A FAO minden évben a világ nagy televíziós társaságain keresztül sugározza az adott év tematikus tartalmához igazodó kisfilmjét, mellyel 2020-ban az erdők változatos élővilágának gazdagságára és megőrzésének fontosságára kívánja a bolygó lakosságának figyelmét felhívni."

 

Az idei évi Erdők Nemzetközi Napjára készült kisfilm itt megtekinthető:

Az Egyesület eddigi híradása és a korábbi évek filmjei itt megtekinthető

 

Az Erdők Nemzetközi Napjának kulcsüzenetei:

  • Az egészséges erdők egészséges embereket jelentenek.
  • Az erdei táplálék egészséges étrendet biztosít.
  • Az erdők helyreállítása javítja környezetünket.
  • A fenntartható erdőgazdálkodás több millió zöld munkahelyet teremthet a világon.
  • Hatalmas mértékben lehet helyreállítani a leromlott területeket.
  • Minden fa számít.
  • Az emberek fenntartható erdőhasználatra való bevonása és felhatalmazása kulcsfontosságú lépés a pozitív változások felé.
  • Az ökoszisztéma helyreállításába történő befektetés elősegíti az egyének, közösségek és a környezet gyógyítását.

A részletek megtalálhatóak a FAO Erdők Világnapja honlapján.

További információ: Fatáj

 

A napokban jelent meg az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács (EESZT) megbízásából készült alábbi film : Élet a csemetekertben - "Csemetekert az erdők bölcsője!"


 

A honlap látogatóinak figyelmébe ajánlom az Országos Erdészeti Egyesület által készítetett tíz kisfilmből álló animációs tananyagot. Itt megtekintehető az online anyag.

Az filmsorozat első része az erdő fogalmának megértését könnyíti:

 

Jó szerencsét!