Tudja-e, hogy miért unikum a Mátra az egész világon?

Dátum: 2017. 01. 07. 19:09

A Mátrát zömében olyan vulkanikus eredetű kőzetek építik fel, amelyek  több mint 15 millió éve, a miocén időszak derekán forró lávaként lövelltek fel a Kárpát-medencét elborító tenger északi partvidékén húzódó szigetív vulkánjaiból. A geológusok körében középső riolitszórásként ismert esemény kőzetté vált vulkáni porában megőrződtek a korabeli szubtrópusi ősnövényzet maradványai. Köztük egy olyan ősi juharfáé is, amelynek a Mátrán kívül napjainkban sehol sem található eleven példánya.

A világszenzációnak számító, valamivel több, mint 20 méter magas fa Parádsasvár közelében található.A tőből kettéágazó fa egy része már elszáradt, a másik felén azonban még hajt. Noha minden évben hoz termést, a magjai csírátlanok. A vácrátóti arborétumban próbálták meg ivartalanul szaporítani. Jó hír, hogy a parádsasvári példányon kívül a közelmúltban Aldebrő határában még további öt példányt fedeztek fel a botanikusok. E bennszülött (endemikus) növényi kuriózum a Mátrán kívül sehol sem található meg a földkerekségen. A különleges ősjuhar mindenki számára kihagyhatatlan látványosság, ha a Mátrába tervez kirándulást. 

Forrás: http://www.origo.hu/tudomany/felfedezo/20170104-a-matrai-osjuhar-olyan-elo-kovulet-ami-a-miocen-idoszak-tanujakent-sehol-masutt-nem-fordul-elo-a.html