Téli fakitermelés a Mátrában

Dátum: 2017. 01. 22. 15:44

A fakitermelési munkákat is megnehezíti a rendkívüli hideg és a nagy hó a Mátrában. Ilyenkor jóval nehezebb és veszélyesebb is a favágás és a szállítás is, valamint az erdőn folyó munkák miatt, a mátraházai szánkópályát sem lehet használni - erről számol be a GyTv (5:35 - 7:50)

Hólánc és lánctalpak a munkagépen, hogy ne akadjon el a fél lábszárig érő hóban. Nagyon várták már a telet az erdészek, hiszen hóban sokkal ideálisabb a fakitermelést végezni, ugyanis a fagyott talajon könnyebb mozogni a munkagépekkel, és a hó pedig védelmet nyújt, az un. újulatnak, a fiatal facsemetéknek.

A nagy hóesés után, először elérhetővé kellett tenni a területet, hogy a szállítani tudjanak. Ilyenkor veszélyesebb és nehezebb is teljesíteni a tervet a csúszós terepen, jóval körültekintőbben kell dolgozni a szakembereknek, és a turisták mozgását is korlátozzák, az erdei utakat lezárják.

Egy szezonban 35 ezer nettó köbméter fát termelnek ki és ennek 60%-a tűzifa, amire nagyon nagy a kereslet-tette hozzá az erdészetvezető. Az idén több bükköt termelnek ki, mint tölgyet, hiszen a makktermés nem volt bőséges az elmúlt években.

A korlátozások miatt pedig az erdőjárók megértését kéri az erdészet.