XXI. Erdők Hete - Faölelés Mátrafüreden

Dátum: 2017. 09. 22. 17:47

Egyesületünk az ez évi faölelési akciójával kapcsolódik - az előző évihez hasonlóan - EGERERDŐ Zrt. Nyílt Napjához, a mostani VI. Mátrai Erdészeti Nyílt Nap és Kisvasutak Napja rendezvényhez 2017. szeptember 29-én Mátrafüreden. Ez a nyílt nap a XXI. Erdők Hete rendezvénysorozat része (felvezető eseménye), amelynek jelmondata „Közös kincsünk az erdő” – az erdők értékeinek gazdagságára, azon belül a természeti, turisztikai és gazdasági értékek párhuzamos jelenlétére hívja fel a figyelmet. 
 
A faölelésre közvetlen a megnyitó után kerül sor.  A közös ölelés emlékére a gyermekek egy-egy matricát kapnak.
 
Cél a figyelemfelhívás az erdőre, az erdő életünkben betöltött szerepére, mert „Nemzeti kincsünk az erdő”. Az erdő az általa biztosított haszonvételi lehetőségek, illetve számos egyéb közérdekű, védelmi és közjóléti szolgáltatása révén az egyik legfontosabb természeti erőforrásunk, kiemelkedő jelentőségű nemzeti kincsünk. A klímaváltozásra fel kell készülni, ebben minden erdő és minden fával borított terület nagy segítségünkre van azáltal, hogy a gyorsütemben tapasztalható hatások mértékét csökkentik és megjelenésüket lassítják. A mai kor emberének, így mindannyiunknak, meg kell tanulni újra az erdőből, az erdővel élni, érintetlenül hagyva annak önmagát megújító képességét. Ahhoz azonban, hogy ezt megtehessük, már gyermekkorban meg kell ismerni, szeretni és tisztelni az erdőt.

Kaán Károly erdőmérnök, gazdaságpolitikus, aki 150 évvel ezelőtt született, és akinek a nevéhez fűződik az I. világháború utáni magyar erdőgazdálkodás újjászervezése, az Alföld fásítási programja és a korszerű állami természetvédelem megteremtése, a következőket mondotta: „Gondoskodnunk kell, hogy az ország népével megszerettessük a fát és az erdőt, társadalmi akcióval biztosítsuk hazánk lakosságában az erdő megbecsülését, az erdő kultuszát.”

Az EGERERDŐ Zrt. a következőket mondja a VI. Mátrai Erdészeti Nyílt Napról: "A parkban felállított standoknál szakembereink közérthető módon mutatják be az óvodások, általános iskolások és a felnőtt érdeklődők számára az erdei élővilágot, az erdész sokrétű munkáját és az EGERERDŐ Zrt. tevékenységét. A parkos környezetbe varázsolt különleges tanösvényen testközelbe kerülnek az erdők és az erdőgazdálkodás. A látogatók kipróbálhatják a mindennapos munkák során használt eszközöket, működés közben figyelhetik meg a rakodó- és aprítógépet, megfoghatják a tölgyfa és a fenyő levelét, megérinthetik a szarvas agancsát, megsimogathatják a vadászkutyákat és megnézhetik, hogy mi mindent készíthetünk fából vagy a növények egyéb részeiből. Az állami erdészeti társaságunk hosszú távú célja a jövő generációjának szemlélet- és magatartásformálása környezettudatos nevelés megvalósításával." 

 

Erdők Hete:

"Fedezd fel az erdőt az erdészekkel! - Az Erdők Hete jelmondata összefoglalja az 1997 óta rendeszeresen megszervezett eseménysorozat fő céljait. A Magyarország területének egyötödét borító erdőállomány páratlan gazdagságát, közjóléti és a nemzeti vagyonban betöltött szerepét hivatott megismertetni a legszélesebb nyilvánossággal. Mindezt az erdőket legjobban ismerő, szakavatott vezetők, az erdészek segítségével, akik napi munkájuk csodáit osztják meg az érdeklődőkkel.

Az Erdők Hete programsorozatot az Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Erdei Iskola Szakosztálya indította útjára, ezért a programok alapját az erdészeti erdei iskolák tananyaga, módszertana adja. A vezetett túrák, terepi foglalkozások, játékos vetélkedők mellett ma már erdei koncert, sportverseny, erdei nyílt nap és különféle akciók is színesítik a kínálatot. A programok az ország minden részén, a legtöbb nagyvárosban számos látogatót vonzanak.

A rendezvénysorozat meghonosodását mutatja, hogy  2009 óta az erdőtörvény rendelkezik megtartásáról, témáját és időpontját a miniszter (az erdőgazdálkodásért felelős miniszter) jelöli ki. A korábbi évek hagyománya és sikeres szervezése alapján az Országos Erdészeti Egyesület a miniszter felkérésére szervezőként közreműködik a mintegy száz helyszínen zajló eseménysorozat koordinálásában." Országos Erdészeti Egyesület

 

2017-ben a XXI. Erdők Hete rendezvénysorozat 2017. október 02.- október 08. között zajlik.

A részletes programokért látogasson el a Erdők Hete oldalra!

 

A faölelés országos rekordja 2017. szeptember 29-e óta 978 fő. Képek a galériában  és az Egyesület facebook oldalán láthatóak.