Fa Book fahatározó applikáció

Dátum: 2018. 05. 19. 22:29

Az Országos Erdészeti Egyesület a Földművelésügyi Minisztérium* támogatásával, a Soproni Egyetem szakmai partnerként történő közreműködésével, létrehozta a Fa Book fahatározó applikációt. Az Android és iOS rendszerekben is ingyenesen elérhető alkalmazás 111 Magyarországon előforduló erdei fa- és cserjefaj terepi meghatározásához nyújt segítséget. 

„A fejlesztés célja az volt, hogy olyan modern, és könnyen magunkkal vihető segédeszközt nyújtsunk a 21. századi erdőjárók és az erdészeti ismeretterjesztés, környezeti nevelés számára, amely a kor technikai színvonalán tartalmaz alapvető információkat a magyar erdőkkel kapcsolatban. Hiszen az erdőállomány közös kincsünk, és hiszünk benne, hogy az erdők vázát alkotó fa- és cserjefajok jobb ismerete, közelebbi megismerése hozzájárul azok védelméhez és megőrzéséhez” – mondta Szentpéteri Sándor, az alkalmazást készítő Országos Erdészeti Egyesület ügyvezető igazgatója.

A fahatározó applikáció Fa Book néven a mobiltelefonos alkalmazások áruházaiban érhető el. 

A növényhatározóban a vizuális meghatározás funkciót választva egyszerű ikonok segítik a határozás folyamatát: az előttünk álló növény egy-egy ismérve alapján tudjuk szűkíteni a találati számot, míg el nem jutunk a keresett fajhoz, ahol már fotók segítik a pontos azonosítást. A törzs vagy a levél alakja, a virág színe és a virágzás ideje, a termés állaga vagy színe mind-mind hasznos információt adnak egy-egy fajról, és megfigyelésükkel segítenek a növény felismerésében. A letöltött és telepített alkalmazás ráadásul a terepen offline, kikapcsolt mobilhálózattal is használható, így csak az akkumulátor töltöttségére kell figyelnünk, ha a kirándulás során meg akarjuk ismerni a minket körülvevő fákat.

Szintén a Földművelésügyi Minisztérium* támogatásával elkészült egy online fotótár, amely a Fa Book applikációval szoros kapcsolatban van. A www.fabook.oee.hu oldalon tematikusan kereshető módon elérhető a fahatározó alkalmazásban szereplő valamennyi faj fotóanyaga, onnan szabadon letölthető és használható az oktatás, ismeretterjesztés területén. Így egy olyan egységes, hiánypótló képi adatbázis született, ami könnyen és hatékonyan használható.

Forrás: OEESoproni Téma

* Megjegyzés: 2018. május 18-tól Agrárminisztérium