Faölelés! - flash mob

Dátum: 2023. 06. 13. 06:19

"Kedves fák, üdvezelve És áldva legyetek.
Áldom még azt is, aki Titeket ültetett." 

Petőfi Sándor 1848-ban írt versrészletével hívlak benneteket, hogy vegyetek részt az Egyesületünk által kezdeményezett faölelési akcióban. 

Mit kell tenni? 

2023. június 24-én 13-14 óra között ölelj át egy fát.

Hol?

 Az erdőben, az utcán, a parkban, bárhol ahol fa van.

A faölelésről készíts fotót, vagy videót és azt aznap, azonnal 13-14 óra között töltsd fel a az Instagramra, az alábbi hashtagekkel ellátva
                                                               

                                                               #faölelés     #nimrodkerekerdo

 

„Gondoskodnunk kell, hogy az ország népével megszerettessük a fát és az erdőt, társadalmi akcióval biztosítsuk hazánk lakosságában az erdő megbecsülését, az erdő kultuszát.” - mondotta Kaán Károly erdőmérnök. Az ő nevéhez fűződik az I. világháború utáni magyar erdőgazdálkodás újjászervezése, az Alföld fásítási programja és a korszerű állami természetvédelem megteremtése.

Az "egy napon, egy órában, több helyszínen"  faölelési akcióval gondoljunk közösen a fákra, az erdőkre, az erdők életünkben betöltött fontos szerepére, mert „Nemzeti kincsünk az erdő”. 

A hazai erdők többféle ökoszisztéma-szolgáltatást nyújtanak a társadalomunk számára, amelyek az ellátó (haszonvételi lehetőségek), szabályozó (védelmi, éghajlatváltozás mérséklése, biológiai sokféleség), valamint a kulturális (közjóléti, rekreációs) szolgáltatásokig terjednek, így a legfontosabb természeti erőforrásunk, kiemelkedő jelentőségű nemzeti kincsünk. A mai kor emberének, így mindannyiunknak, meg kell tanulni újra az erdőből, az erdővel élni, érintetlenül hagyva annak önmagát megújító képességét. Ahhoz azonban, hogy ezt megtehessük, ismerni, szeretni és tisztelni kell az erdőt és a benne lévő élőlényeket. 

 

Egyesületünk több ízben kezdeményezett már faölelési akciót.

Mátrafüreden kétszer került megrendezésre ezen közösségi megmozdulás. Egyesületünk magyarországi rekorder az egyszerre, egy helyen történő legnagyobb létszámú faölelésben. A faölelés országos rekordja 2017. szeptember 29-e óta 978 fő. Képek a galériában  és az Egyesület facebook oldalán láthatóak.

Az erdők világnapján, 2019. március 21-én, több mint 6500-an juttatták el faölelés közben készített fotóikat és videóikat, sígy sikerült az egynapon, több helyszínen történő legnagyobb létszámú faölelés országos rekordjának felállítása. Képek a galériában  és az Egyesület facebook oldalán láthatóak.