Diákélet

Dátum: 2017. 01. 03. 20:31

Valétálás: A végzős évfolyamok a valétálás során vesznek végső búcsút az egyetemtől.(A magyarországi ballagások mind-mind a selmecbányai valétálásra vezethetők vissza. A valétálás után az öreg Firmát balekjai kivitték az egyik selmeci városkapuhoz, és kirugdalták a városból. Ezzel jelképezték, hogy akadémiai pályafutása véget ért. Sopronban ezt az aktust a Tűztoronynál hajtják végre.) Valétálás 2017

Valézálás 2017: "A hagyománynak megfelelően a valétálás szombaton este 19 órakor kezdődött,  az Egyetem főépülete előtt gyűltek össze a valétálók, családtagok, oktatók és az egyetem hallgatói. Az Erdőmérnöki Karról negyvenketten, a Simonyi Károly Karról harmincketten, a Lámfalussy Sándor Közgazdaságtudományi Karról harmincan búcsúztak az Alma Matertől..." folytatás a forrásul használt cikkben (fatáj).

 

Krampampuli (1979, 27 perc). A film a soproni diákhagyományok alapján készült, de nem feltétlenül követte azt minden részében. 

 

A leányvári boszorkány (fekete-fehér, magyar vígjáték, 77 perc, 1938) Diákok, verekedés, csínytevések, szerelem, elválás, újra egymásra találás, becsület, hűség, barátság, korhelyek, mulatságok, ifjúság, életöröm és mindenek felett Selmecbánya és az Akadámia.

 

 

Selmeci hagyományok - film 11 perc

 

 

Selmeci diákhagyományok (11 perc a film a  szellemi kulturális örökség nenzeti jegyzéke számára)

 

 

A Hattyúskút legendája

https://sopronanno.hu/bejegyzes/a-hattyuskut-legendaja

https://sopronanno.hu/bejegyzes/diakhagyomanyok-konferencia-1972