"Az úton ..."

Dátum: 2017. 01. 03. 15:53

Himalaja - Az élet sója (magyarul beszélő, francia-svájci-angol-nepáli kalandfilm, 104 perc, 1999).  A Himalája meredekein, árpaföldek lankái közt játszódik a történet. Míg a lélegzetelállítóan szép felvételekben gyönyörködünk, sokan tanulunk Sorsról s Emberségről. (Az út végén meglátják a fát.)

 

A film egyik "dala" - Bruno Coulais: Le lac (Himalaya, l'enfance d'un chef) - az egész film benne van.

 

A kis buddha Norbu láma kilenc éve keresi mestere reinkarnációját az egész világon - egy amerikai kisfiúban találja meg. A láma Amerikába utazik, és megismerteti a fiúval Sziddhartha herceg életét, a buddhizmus kialakulását. S ahogy a kisfiú a Buddháról szóló könyvet olvassa, úgy jelennek meg a filmvásznon is Buddha életének legfontosabb epizódjai csodálatos, lélegzetelállító képekben. Részlet a filmből (magyarul beszélő, angol-olasz-francia filmdráma, 123 perc, 1993). ( Teljes film )

 

Hét év Tibetben (magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 139 perc, 1997) Az izgalmas kalandfilm megtörtént eseményeket dolgoz fel. A világ legnyugodtabb országa zord és mégis fenséges vidéken terül el. Jelenleg csak a hívők szívében él. Tibet önállóságának utolsó éveit tárja elénk a film, amely egy európai ember szemszögéből mutatja be a legendás tájat. 1939-ben, a második világháború előestéjén Heinrich Harrer, a híres osztrák hegymászó elindult, hogy megmássza a Himalája egyik legmagasabb csúcsát, a Nanga Parbatot. A világégés szele utoléri őt és társát, Petert is. Akkor még nem sejtették, hogy egy titokzatos világba csöppennek majd. Útjuk a siker magasából egy angol hadifogolytáborba vezet. Kalandos úton érnek Lhászába, Tibet szent fővárosába, ahol egyedüli idegenekként befogadják őket. A tizennégy éves Őszentsége XIV. Dalai Láma élénk érdeklődést mutat Heinrich iránt. Mivel addig nemigen fordult meg ezen a földön idegen, felkérik az osztrák hegymászót, hogy legyen a láma tanára: tanítsa angolra, földrajzra és a nyugati világ szokásaira. Az önző és arrogáns Heinrich élete is megváltozik a találkozástól. Részlet a filmből.  A film alapja az azonos című könyv: Heinrich Harrer Hét év Tibetben - Életem a Dalai Láma udvarában. Ez a méltán világhírű könyv több mint negyven nyelven, számos kiadásban, több millió példányban kelt el világszerte az elmúlt évtizedek során. Heinrich Harrer 1982-es utazása ismét abba az országba vezetett, ahol az élete formálódott, ebből született a szintén érdekes "Visszatérés Tibetbe" című könyve.

 

Kundun - ez a legnagyobb tibeti méltóság, a Dalai Láma (vagyis "a Bölcsesség Óceánja") tibeti neve. A ma is élő, Őszentsége XIV. Dalai Láma, Tenzin Gyatso önéletrajzi írásai alapján készült film, az eseményeket a főhős gyerekkorától, a magas tisztségre való kiválasztásától követi végig egészen addig a napig, amíg a maoista Kínából kénytelen volt máig tartó száműzetésbe vonulni. A lenyűgözően látványos filmeposz a közelmúlt (és a jelen) történelmének egyik legnagyobb személyiségét hozza közel hozzánk. Részlet a filmből (magyarul beszélő, amerikai filmdráma, 130 perc, 1997).

 

A békés harcos útja (amerikai-német filmdráma, 120 perc, 2006) "Az út ami boldoggá tesz, nem a végcél." Dan Millman önéletrajzi könyve alapján. A történet egy fiatalemberről, Dan Millman tornászról szól, aki végre el akarja érni, hogy értelme legyen a sikeres, ámde még mindig betöltetlen életének. Véletlenül találkozik a benzinkutas Socrates-szel, aki segít neki abban, hogy megtalálja önmagát ... a többi a feilmből, illetve a könyvből kiderül. A folytatás A békés harcos szent utazása - Az elveszett évek című könyvben megtálalható amely ott kezdődik, ahol az előző történet véget ért.