Gondolatok

Dátum: 2017. 01. 21. 09:50

„Szeressük hazánkat, nemzetünket és szakunkat hűséggel, egyetértéssel és összetertással.” (Bedő Albert)

 

"Évszázados országos tapasztalatok, s a tudományos kutatások eredményeként megállapítható, hogy a nemzetháztartási érdekeknek az az erdőgazdálkodás felel meg a legjobban, mely az erdő talaj jókarban tartása, sőt fokozatos és céltudatos javítása, s az erdő faállománya állagának nemcsak minden időre való fenntartása, de mennyiség- és minőségbeli emelése mellett az erdőt a köz- és magánérdekek javára minnél hasznosabbá és egyben jövedelmezőbbé tenni tudja." (Kaán Károly)

 

"Gondoskodnunk kell, hogy már az iskolában megszerettessük az ország népével a fát és az erdőt, társadalmi akcióval biztosítsuk hazánk lakosságában az erdő megbecsülését, az erdő kultuszát." (Kaán Károly)

 

„Az erdő a világ egyetlen olyan könyvtára, amely már akkor is tudáshoz juttat, ha csendben vagy és nyitott szemmel sétálsz benne.” (Dr. Madas László erdőmérnök)

 
 
„A fát kidönti két karunk, zokogva hal sok ág,
De két karunktól újra él, tovább, tovább, tovább,
Míg eldalolja szép dalod, formálja értelem,
Hogy feldíszítse otthonod és támaszod legyen.
A fát kidönti két karunk, zokogva hal sok ág,
De két karunktól újra él, tovább, tovább, tovább,
A bölcsödtől már elkísér az egész élten át,
S ha munkád egyszer véget ér, a sírba véle szállsz.
A fát kidönti két karunk, zokogva hal sok ág,
De két karunktól újra él, tovább, tovább, tovább.”
(Dr. Winkler András)

 

"Örvendj a hóvirágnak, az ibolyának és a búzavirágnak. Az erdő csöndjének. Ha egyedül vagy: annak, hogy egyedül lehetsz. Ha nem vagy egyedül: annak, hogy nem kell egyedül légy. Vágyódj arra, amit a holnap hoz, és örvendj annak, ami ma van." (Wass Albert)

 

„Tegye csak mindegyik maga kötelességét s ne valamit egyebet; hanem azt ugyan emberül.” (Széchenyi István, Hitel)

 

„Istenért! Nyissuk fel szemeinket, vegyük hasznát eszünknek. Minekünk is mozdulnunk kell, akár akarjuk, akár nem, s nehogy hátrafelé nyomattassunk, lépjünk inkább előre! … bírjuk inkább elszánt hazafiságunk s hív egyesülésünk által drága anyaföldünket szebb virradásra. Sokan azt gondolják: Magyarország – volt; – én azt szeretem hinni: lesz! „ (Széchenyi István, Hitel)

 
 
„A kisded Makkbul, ha nem romlott, idővel termő Tölgyfa lesz, csak senki el ne gázolja” (Széchenyi István)
 
 
Mindenkinek van „uborkafája”. Kié alacsonyabb, kié magasabb, egyikre könnyebb felkapaszkodni, másik tele van tüskével. Esetleg nagyon is vén, síkos a törzse. Előbb-utóbb azonban megmászható valamennyi. Meg is másszuk mindannyian, tehetségünk és lehetőségeink szerint. Csak vajmi ritkán vesszük észre, hogy –felértünk! (Széchenyi Zsigmond)
 
 
"Gyökér nélkül semmit sem érek,
 Gyökér nélkül kidől a fa,
 Gyökér nélkül nem szól az ének,
 Gyökér nélkül nincs korona.
 Gyökér nélkül múltam rekesztem,
 Gyökér nélkül kidől a fa,
 Gyökér nélkül jövőmet vesztem,
 Gyökér nélkül nincs korona."
 (Sólyomfi Nagy Zoltán)

 

"Egyetlen parancs van, a többi csak tanács: igyekezz úgy érezni, gondolkozni, cselekedni, hogy mindennek javára legyél." (Weöres Sándor)

 

"Úgy érezzük, hogy amit teszünk, csak egy csepp a tengerben. Anélkül a csepp nélkül azonban sekélyebb volna a tenger." (Teréz anya)

 

 „Ha meg akarod változtatni a világot, először próbálj valamit jobbá tenni, megváltoztatni magadon. Ez segít megváltoztatni a családodat, a barátaidat, aztán így kell folytatni egyre nagyobb és nagyobb körben. Minden, amit teszünk, hatással lesz valamire és valakire” (Őszentsége a XIV Dalai Láma)

 

„Nem számít, mi történik, soha ne add fel. Tárd ki a szívedet. Országod túl sok energiát fordít arra, hogy fejlessze az elmét, a szívek helyett. Tárd ki a szívedet. Légy együtt érző. Nem csak a barátaiddal, mindenkivel. Légy együtt érző. Munkálkodj a világbékéért. A szívedben és a világban munkálkodj a világ békéért és újra mondom: soha ne add fel. Nem számít, mi történik, nem számít, mi zajlik körülötted, soha ne add fel.” (Őszentsége, a XIV. Dalai Láma)

 

"Nincs semmi, ami állandó: a nap és a hold felkel, majd lenyugszik; a tiszta, áttetsző napot a sötét, sűrű éjszaka követi. Minden változik, óráról órára." (Kalou Rinpoché)
 

"Ha egy kérdés megoldható, felesleges aggódni miatta, ha nem lehet megoldani az aggodás sem segit." (Tibeti mondás) 

 

„Időre van szükség ahhoz, hogy egy kis hajtás hatalmas fává növekedjék.” (Paramhans Swami Maheshwarananda)

 

„Minden lény Isten fénye. Ha őket szeretjük és szolgáljuk, Istent szolgáljuk.” (Bhagwan Sri Deep Narayan Mahaprabhuji)

 

„A bölcsesség megszabadít a kétségtől, az erkölcs megszabadít a szenvedéstől, az elhatározás megszabadít a félelemtől.” (Konfuciusz)

 

„Tanítsam meg neked, mit jelent a tudás? Amennyiben tudsz egy dolgot, akkor felismered, hogy tudod, és ha nem tudod, hogy nem tudod – ez a tudás.” (Konfuciusz)

 

"A logoka határait a tudomány nem lépheti át, nem úgy a természet, amely ott is virágzik, ahová nem jutott el az elmélet." (C. G. Jung)

 

„Mindennek rendelt ideje van.” (Jim King)

 

"Próbáltál már valaha átölelni egy fát?
Ölelj át egy fát, és egy napon rá fogsz jönni, 
hogy nem csupán te ölelted meg azt a fát, 
de a fa is válaszol neked: ő is átölel téged. 
Akkor valóban meg fogod érteni, hogy a fa 
nem csupán anyag, nem csak egy növényfaj 
a botanikai lexikonból, hanem egy ismeretlen Isten - 
ott zöldell, ott virágzik a kertedben, 
oly közel van hozzád, s téged hívogat,
újra és újra téged szólít..."  (Osho)

 

 "Egy pillangó egyetlen szárnycsapása a Föld egyik oldalán, tornádót idézhet elő a másikon."

 

„De amennyire képtelenség fizikailag egyidőben több úton járni, úgy képtelenség egyidőben a szellemi praxis különböző útjait követni. Amikor elismerjük minden más út helyességét és értelmét, akkor ki kell választanunk saját utunkat, amelyen haladni akarunk és amelyet konzekvensen végig is kell járnunk. Célhoz csak így juthatunk. Aki ugyanis félúton megfordul, hogy más úttal kísérletezzék, annak mindent újra az elején kell kezdenie. És minél gyakrabban változtatjuk az irányt, annál később juthatunk célhoz. A különböző utak ismerete azonban hozzásegít saját utunk tisztább megismeréséhez is.” (Lama Anagarika Govinda)
 

 

"Az út az, az út ami boldoggá tesz, nem a végcél." (Dan Millmann)

 

„Nyilvánvaló, hogy ha egy ember együttérző szeretettel viselkedik az állatok iránt, annál inkább hajlik rá, hogy együtt érezzen a felebarátjával.” (Aquinói Szent Tamás)

 

„.. a Föld eleget terem ahhoz, hogy kielégítse minden ember szükségletét, ám nem minden ember mohóságát.” (Gandhi)

 

„Még meg kell tanulnunk, hogyan élhetünk békében nemcsak embertársainkkal, hanem a természettel és mindenekfölött azokkal a magasabb erőkkel, akik létrehozták a természetet és bennünket is. Hisz kétségkívül nem véletlenül lettünk, és egészen biztosan nem magunk hoztuk létre önmagunkat.” (Ernst F. Schumacher)

 

„A kisléptékű műveletek számuktól függetlenül mindig kevésbé ártalmasak a természeti környezetre, mint a nagyléptékűek, pusztán csak azért, mert saját erejük kicsi a természet regeneráló erejéhez képest.” (Ernst F. Schumacher)

 

„Egy uncia gyakorlat többet ér egy tonna elméletnél.”  (Ernst F. Schumacher)

 

"A föld szakadatlanul átalakul, mivel a Föld él, és lelke van. Részei vagyunk ennek a Léleknek, s csak ritkán érzékeljük, hogy ez a lélek a mi érdekünkben jár el." (Paulo Coelho)

 

„Egy gyermek három dolgot taníthat meg egy felnőttnek: ok nélkül boldognak lenni, mindig elfoglaltnak lenni valamivel, és tudni, hogyan követelje minden erejével azt, amire vágyik." (Paulo Coelho)

 

"Az élet titka, hogyha elesel hétszer, állj fel nyolcszor." (Paulo Coelho)

 

"Miért zuhanunk a mélybe? Hogy megtanuljunk kimászni belőle." (Batman)

 

„… minden, ami él, összefügg – az élet egy háló, amely a legkisebb rovartól az égen szálló sasig ér. Amit a háló egy szálával teszünk, az kihat az egész építményre. E tapasztalat jelentését a világnak meg kell érteni, hogy méltó életet élhessünk a Földön.” (Raoni indián törzsfőnök)

 

„Minden mindennel összefügg.” (Einstein, Albert)

 

"Tanulj meg látni! Vedd észre, hogy minden összefügg mindennel!" (Leonardo da Vinci)

 

"Noblesse oblige -  A nemesség kötelez”