Nemzeti kincsünk a Magyar agár - videó, fotó

Dátum: 2021. 06. 26. 12:31

„A magyar agár méltán megérdemli, hogy az agarak királyának neveztessék.” (Csanády Jenő, 1900)

(Fotó: Nádházy Judit - a képen "Zalóta" magyar agár szuka látható)

Rajz: Puskás Mihály Béla, Zalóta, 21x19, grafit, 2021

 

További fotó a Galéria - Nemzeti kincsünk a magyar agár cím alatt található.

 

Az Ötórai zöldtea előadások alkalmával természetvédelmi szakemberek osztják meg tudásukat természeti értékeink aktuális állapotáról, és az ezen értékek megóvása érdekében végzett tevékenységekről a kecskeméti Természet Házában. 2022. május 3-i előadás címe: Történelmi örökségünk az agarászat. Előadó: Puskás Mihály Béla erdőmérnök.  Az egyik legősibb, legkülönlegesebb és a többi kutyafajta-csoporttól eltérő négylábú barátaink az agarak, melyek jelentős szerepet töltöttek be nem csak a magyarság, de az egész emberiség életében is. Az előadásból megtudhatjuk, miért fogalmazott úgy Csanády Jenő 1900-ban, hogy "A magyar agár méltán megérdemli, hogy az agarak királyának neveztessék."

 

"Magyar agár, ősi magyar kutyafajta.  Lehet-e vadászni legálisan a magyar agarakkal?  Milyen kutya a magyar agár?  Miben más, mint a többi agár fajta?" Ezekre a kérdésekre keresi a választ a DogCast TV  "Agarászat Magyarországon - magyar agarakkal!" című műsora. Beszélgető partner: Kolozsi-Kecskés Zsófia agarász.

 

A magyar agarak és az agarászat helyzete Magyarországon: interjú a tenyésztővel - AZ ÉN KUTYÁM oldalon. "Pár évvel ezelőtt megváltozott a vadászati törvény, részben az egyik magyar fajta, a magyar agár érdekében. Az új rendelkezés lehetővé teszi az agarak használatát vadászatokon..."

 

Tudtad-e az agárról? - egy film, amelyben sok érdekes információt hangzik el: 

 

"Magyar agár - Magyar kutyafajták (9 magyar kutya) oktató- és dokumentumfilm - A kilenc kisfilmből álló alkotás általános iskolás gyerekek részére készült magyar kutyafajtáink megismertetése és népszerűsítése céljából. A filmek nemzeti fajtáink történetét, eredeti feladatát, küllemét és napjainkban betöltött szerepét bemutatva igyekszik közelebb kerülni a gyerekekhez, tanítani őket kutyafajtáinkról. Készítette a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületeinek Szövetsége megbízásából az Agrárminisztérium támogatásával az Impresa Naturfilm és a Sicambria Film&Design.":

 

A MAGYAR AGÁR - Beszélgetés Jakkel Tamással, az FCI elnökével!  DogCast TV! 1. rész
Mi is az a MAGYAR AGÁR?  Miben különbözik a Magyar Agár más Agár fajtáktól?  Milyen a MAGYAR AGÁR karaktere?  Mire számítson, aki MAGYAR AGARAT választ?

 

MAGYAR AGÁR (2021) - Beszélgetés Jakkel Tamással! DogCast TV! 2. rész
Milyen kutya a MAGYAR AGÁR?  Ki válasszon Magyar Agarat és kinek nem való a magyar agár?

 

Magyar agár, agarászat - Az Országos Agarász Egyesület magyar agarat, és az agarászatot bemutató közel 6 és fél perces kisfilmje. A film átfogó célja bemutatni és megszerettetni az agarászatot mindazokkal, akik érdeklődnek a magyar agár, az agarászat, a magyar agár fajta megőrzése, az Országos Agarász Egyesület működése és nem utolsósorban az agarászaton keresztül a vadászathoz kapcsolódó kulturális értékek megőrzése iránt. A film az Agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogatásával valósult meg 2020. évben:

 

A magyar agár - "A magyar agár a kilenc hungarikum kutyafajta egyike, ennek ellenére kevésbé ismert. A videóban Imrei Ferencet kértük meg, hogy beszéljen a fajta tulajdonságokról és a magyar agárral kapcsolatos tudnivalókról." Élet a zalai tájakon által megosztva:

 

Milyen kutya illik hozzám? - Magyar agár. Tóth Dávid kajakos ezúttal magyar agarakkal ismerkedett. Egy a Természettel 2021 - One With Nature 2021 - Milyen kutya illik hozzám? 
által megosztva: https://www.facebook.com/egyatermeszettel2021/videos/2971162056448834/

 

Agarászverseny a felső-babádi pusztán 1927-ben. A világ kutyái - A kutyák világa által megosztva: https://www.facebook.com/attila.lovacsi.58/videos/526250241684673

 

MI, MAGYAROK - Szélvészgyors arisztokrata - Magyar agár. "Elképesztő látvány a futása. Kirobban és káprázatos sebességgel suhan. A teste minden porcikájának valamennyi izomerejét erre használja ilyenkor. Az orra hegyétől hosszú farka végéig csodálatos összhangban mozog. Igazi versenyző, akár 60-70 kilométer/órás sebességre is képes, előle nincs menekvés. A Hungarikum Bizottság az őshonos magyar kutyafajtákat, köztük a magyar agarat 2017-ben a hungarikumok sorába emelte." Hungarikumok Gyűjteménye:

 

„Adja a magyarok Istene, hogy ősi, nemes kedvtelésünk: az agarászat újra felviruljon!” (Csanády Jenő, 1900)