DEBRECENI ZÖLD ÉRTÉK-TÉR: A NAGYERDŐ HETE - flashmob - faölelés 2020

Dátum: 2020. 09. 08. 17:25

A Debreceni Nagyerdő meghatározó fontosságú a város minden lakója számára. Miért? A település tüdeje, a kikapcsolódás, a pihenés, a sportolás helyszíne. A Debreceni Nagyerdőt 81 évvel ezelőtt, 1939. október 10-én nyilvánították védetté, az országban elsőként, a magyar Természetvédelmi Törzskönyv első tételeként jegyezték be.

A természet és a környezet védelme napjainkban egyre nagyobb teret nyer a mindennapi életünkben. A médiából ömlenek ránk az információk, amiből válogatni kell, mint a mesehősnek: tudni kell „szétválogatni az ocsút a tiszta búzától”. A mai kor emberének meg kell tanulni újra együtt élni a természettel, különösen az erdővel, érintetlenül hagyva annak önmagát megújító képességét. 

Ahhoz azonban, hogy ezt megtehessük, ismerni, szeretni és tisztelni kell az erdőt. Miért? Az emberiség kialakulásának kb. hétmillió éves története során, ideje 99,99 %-át természetes környezetben töltötte, így elmondhatjuk, hogy alkalmazkodott a természethez. Viszont manapság a Föld népességének több mint a fele városban él és egyre több időt tölt a digitális világban, elszakadva a valóságtól. Emiatt még nagyobb szükségük van a természetes környezetre, így az erdőre is. Sok mindent le lehet tölteni az internetről, de az erdők-, a fák illatát, a levelek érintését azt nem lehet. Ahhoz ki kell mozdulni, személyesen kell megismerni a környezetünket, így az erdőt is. Ernst F. Schumacher angol közgazdász a következőképpen fogalmazta meg mindezt: „Egy uncia gyakorlat többet ér egy tonna elméletnél.” A cél, hogy mindannyian felfigyeljünk a természet szépségeire, érezzük a felfedezés örömét, izgalmát, amikor új, ismeretlen dolgokkal találkozhatunk, így kialakul bennük az együttérzés, a csodálat és a szeretet érzése minden érző lény iránt. 

Kaán Károly erdőmérnök ezt így fogalmazta meg: „Gondoskodnunk kell, hogy az ország népével megszerettessük a fát és az erdőt, társadalmi akcióval biztosítsuk hazánk lakosságában az erdő megbecsülését, az erdő kultuszát.”

Az előbbi gondolat alapján kezdeményezi Egyesületünk, hogy a Nagyerdő hetében, a Debrecenben a Nagyerdőn egyéni, illetve csoportos faölelési akcióval gondoljunk közösen a fákra, az erdőkre, a Nagyerdőre és az erdők életünkben betöltött fontos szerepére, mert „Nemzeti kincsünk az erdő”

Mindenkinek mást jelent az erdő. Sokan a természet szépségét látják benne, illetve az erdei élőhelyek változatosságát, vagy a hétvégi túrák helyszínét, míg egyeseknek a munkahelyét jelenti. Az biztos, hogy az erdő az általa biztosított közérdekű, védelmi és közjóléti szolgáltatásai, illetve haszonvételi lehetőségei révén az egyik legfontosabb természeti erőforrásunk, kiemelkedő jelentőségű nemzeti kincsünk. Ez látszik abból is, hogy Magyarországon az erdőgazdálkodás szabályozása, több mint 250 éves múltra tekint vissza. Még mielőtt az emberi tevékenység átalakította volna, hazánk területének 85%-át erdő borította. Az I. világháborút követően erdeink jelentős hányadát elvesztettük, az ország erdőborítása 10,8 %-ra csökkent, amit napjainkra 20,9%-ra sikerült növelni.

Állítsuk fel közösen a „168 óra alatt az egy helyszínen történő legnagyobb létszámú faölelés” országos rekordját! Közösségi akció - flashmob - faölelés 2020 Debrecen Nagyerdő.

Mit kell tenni? 
A Nagyerdő hetében (2020. szeptember 28 - október 4.) át kell ölelni egy fát egyedül, vagy csoportosan. Lehet ez az erdőben, az utcán, a parkban, az iskola vagy óvoda udvarán, bárhol ahol fa van, ami a Nagyerdő területén van - ez lehet a külső illetve belső Nagyerdőben, illetve a megyei könyvtártól É-ra elterülő helyszínek. A faölelésről készüljön fotó, vagy videó és azt még aznap, vagy legkésőbb október 4-én éjfélig kell elküldeni a következő e-mail címre: faoleles2020@gmail.com   

Végezetül egy pár szép gondolat: 
"Próbáltál már valaha átölelni egy fát?
Ölelj át egy fát, és egy napon rá fogsz jönni,
hogy nem csupán te ölelted meg azt a fát,
de a fa is válaszol neked: ő is átölel téged.
Akkor valóban meg fogod érteni, hogy a fa
nem csupán anyag, nem csak egy növényfaj
a botanikai lexikonból, hanem egy ismeretlen Isten –
ott zöldell, ott virágzik a kertedben,
oly közel van hozzád, s téged hívogat,
újra és újra téged szólít ..." (Osho)

 

A NAGYERDŐ HETE (2020. szeptember 28. - október 4.) DEBRECEN ZÖLD KORONÁJA A NAGYERDŐ részletes programjai a DEBRECENI ÉRTÉKTÁR honlapján  illetve az alábbi facebook  oldalon https://www.facebook.com/events/233613521420374 tekinthető meg.