Nagyerdő hete 2021

Dátum: 2021. 09. 30. 19:23

A Debreceni Nagyerdőt 82 évvel ezelőtt, 1939. október 10-én nyilvánították védetté, az országban elsőként, a magyar Természetvédelmi Törzskönyv első tételeként jegyezték be.

A debreceni Nagyerdő értékeit bemutató programsorozatra, a Nagyerdő hete címmel – immár másodízben – 2021. október 4. és 10. között kerül megrendezésre. A Nagyerdő hete megvalósításában a Debreceni Értéktár Bizottság mellett a Nyírerdő Zrt. Debreceni Erdészete, a Hortobágyi Nemzeti Park, a Méliusz Juhász Péter Könyvtár, a Csokonai Színház, a Nagyerdei Kultúrpark, a Debreceni Fotóklub, a Nagyerdő Társaság, a Természettár, a Médiacentrum Debrecen Kft. és Egyesületünk vesz részt.

Ugyanebben az időpontban zajlik az Oszágos Erdészeti Egyesület szervezésében a XXV. Erdők hete, amelynek témája az „Erdők és erdészek". "Fő gondolat a fenntartható erdőgazdálkodás vagy még inkább: az erdő gondozása, fenntartása, gyarapítása, mint fenntartható gazdálkodási forma."

Egyesületünk az alábbi programokkal készül az eseményekre:

  

(Fotó: Kolozsi-Kecskés Zsófia)                                                       (Fotó: Nádházy Judit)

1. „Fenntartható élővilág - Történelmi örökségünk az agarászat"
A Nagyerdei Kultúrpark területén (a déli bejárat közelében), az erdő ölében, október 7-én (csütörtökön) 10 órától kezdődik a magyar agarak bemutatása és futtatása. Az agarak űzni fogják a nyúlbőrt, az Egyesület pedig válaszol a felmerülő kérdésekre - az erdővel kapcsolatban is. Mindenkit nagy szeretettel várunk agárral vagy csupán agár felől érdeklődve! Gyertek minél többen! Legyen ismét egy vidám napunk az agarak társaságában a debreceni Nagyerdőben!”

(Foto: Puskás Mihály)

2. "Közösségi akció 2021 - flashmob - faölelés, rajzolás."
"Készíts fényképet a faölelésedről, és/vagy rajzolj le egy fát, egy falevelet és oszd meg a saját közösségi oldaladon (instagram, facebook ...) a Nagyerdő felirattal.”

 

„Gondoskodnunk kell, hogy az ország népével megszerettessük a fát és az erdőt, társadalmi akcióval biztosítsuk hazánk lakosságában az erdő megbecsülését, az erdő kultuszát.”. (Kaán Károly)„Gondoskodnunk kell, hogy az ország népével megszerettessük a fát és az erdőt, társadalmi akcióval biztosítsuk hazánk lakosságában az erdő megbecsülését, az erdő kultuszát.” (Kaán Károly)